Project Description

Black & White Kitchen

A family of eight live in this house, with children’s ages ranging from new born to 20’s. My clients wanted the kitchen to be practical for a large family. Maximising space to increase the amount and quality of storage and bench space was a vital part of the brief. Along with adding colour and textural interest.

The orange Smeg fridge was the starting point for the design in terms of colour and style, with other appliances selected to complement it. Black and white were chosen to be a solid base for the orange colour accents to pop from. Strong geometric shapes have been used for the cabinetry and tiling to provide a juxtaposition to the curved shapes of the appliances and to complement the linear shape of the galley kitchen. The black negative detail lines between the cabinetry and the white grout on the black tiles add further contrast.

One of the challenges faced was the fireplace and shower in adjoining rooms, reducing the kitchen space. To increase both bench space and storage, I changed access to a storage cupboard on the back porch, enabling the benchtop to be extended to the end of the kitchen. The generous opening to the Lounge, at the other end of the kitchen, was reduced slightly to extend the wall space to maximise full height storage. By moving the electrical switchboard into the hallway, we gained even more storage space.

My clients love their new well-functioning family kitchen, with strong colour and texture.